Mühürdar Cad. No: 20 Kadıköy-İSTANBUL

Diş Apsesi

Diş Apsesi

Diş apsesi, diş irini olarak da adalandırılır.Diş kökü ve çevre dokularını ilgilendiren bölgesel olarak ateş ve ağrıyla seyreden yerel iltihaptır. Diş apsesi, genel olarak diş çürüğü sebebiyle diş pulpasının iltihaplanması sonucu başlar.

Dişin sinirinin travma, bakteriler ve kimyasal veya mekanik tahrişlerle ölümünü takiben, enfeksiyon dişin kök ucundan çevre dokulara yayılır. Zamanla dişin kök ucu çevresindeki kemikte lokalize bir cerahat toplanması meydana gelir. Bu durum diş apsesi olarak adlandırılır. Zamanla bu cerahat kemiği eriterek kendine bir yol bulur ve dişeti üzerinde içi irinle dolu bir şişliğe dönüşür. Bu aşamadan sonra diş kaybedilebilir.

Diş Apsesi Belirtileri

Diş apsesi oluştuğu zaman dişte bir rahatsızlık meydana gelir, üzerine basıldığında dişin kemiğin içine doğru hafifçe hareket ettiği hissedilir.

Diş apsesi ilerledikçe, diş kökünün etrafındaki yumuşak dokularda şişlik meydana geldiği için diş ağrısı artar.

Zamanla yüzde şişlik meydana gelir. Şişlik dişin ve kemiğin durumuna göre, başlangıç yerinden uzakta olabilir. Bu aşamada diş daha ağrılı, uzamış ve sallanır bir haldedir.

Diş apsesi ilerlediği zaman mevcut cerahat dokuların en zayıf yerinden kendine bir yol bularak, ağız içine veya ağız dışına akar. Bu nedenle ağızda kötü tat ve koku meydana gelir. Cerahat akmaya başladığında dişteki ağrı azalır.

Diş apsesi oluşumunda hafif ateş ve lenf bezlerinde şişlik olabilir. Genel kırıklık söz konusudur.

Diş Apsesi Tedavisi

Diş hekiminize gitmeden önce, dişteki ağrıyı geçirmek için ağrı kesici alabilirsiniz. Ancak, kesinlikle doğrudan dişinizin veya dişetinin üzerine aspirin, kolonya ve alkol gidi maddeler uygulamayın. Geçmişte apseli dişler için tek diş tedavisi seçeneği o dişin çekilmesiydi. Bazı durumlarda dişin çekilmesi uygun bir seçenek olsa da, günümüzde apseli dişler çeşitli diş tedavi yöntemleriyle kurtarılabilmektedir. Diş apsesinin tedavisindeki ilk adım enfeksiyonu gidermek ve yayılmasını önlemek amacıyla uygun bir antibiyotiğin kullanılmasıdır. Ayrıca dişteki ağrıyı gidermek için uygun bir ağrı kesici de alınabilir. Antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon kontrol altına alındıktan sonra, dişin kanalları açılarak temizlenir ve iltihabın boşalması sağlanır. Şişlik azaldıktan sonra,diş kanallarının içi temizlenir, dezenfekte edilir ve uygun bir geçici kanal diş dolgusu maddesi ile doldurulur. İyileşme gerçekleşene kadar, belirli aralıklarla geçici kanal diş dolgusu maddesi değiştirilerek pansuman yapılır. Bazı durumlarda bu pansumanlarla tam iyileşme sağlanırken, bazen enfeksiyon tam olarak tedavi edilemez. Bu durumda cerrahi bir diş operasyonuyla, diş kökü etrafındaki enfekte doku ve bazen dişin kök ucunu içeren küçük bir kısım ortadan kaldırılır.

Online Muayene

Randevu tarihinizi belirleyin