Diş çürüğü veya travma gibi herhangi bir nedenle kaybedilen diş dokusunun yerine uygulanan titanyum diş köküne diş implantı denmektedir.
Diş implantı tedavisi, diş eksikliklerinin tedavisinde bilinen en iyi ve modern diş tedavi yöntemidir. Yeni ve teknolojik materyaller sayesinde günümüzde diş implantı tedavisi daha kolay, ağrısız ve hızlıca yapılabilmektedir. Yeni materyaller ile diş implantları çene kemiğine daha çabuk yapışmakta ve bu sayede diş implantı üzerine yapılan diş protezi uygulamaları kısa sürede yapılabilmektedir.
Eksik dişleri tamamlamak için diş operasyonuyla yerleştirilen diş köklerinin yerini alan vida sistemine ‘diş implantı’ veya ‘dental implant’ denmektedir. Diş implantları dokulara kolayca uyum sağlayabilen ve kemik dostu da olarak bilinen titanyumdan üretilmektedir.
Yirmi birinci yüzyılda diş hekimliğinde en çok çalışılacak olan diş protezi tedavisi metodu diş implantlarıdır. Diş implantlarının doğal dişlere en uygun alternatif olması, hareketli diş protezlerine göre daha iyi konuşma ve dişlerin çiğneme fonksiyonu sağlaması en önemli özellikleridir.
DİŞ İMPLANTI NEDİR?
Diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, özel materyallerden hazırlanan, yapay diş kökleridir. Diş implantları çene kemiğine basit bir diş operasyonuyla yerleştirilmektedir.
DİŞ İMPLANTLARININ ÖMRÜ NE KADARDIR?
Günümüzde otuz yılı aşkın klinik takipleri yapılan diş implantları bulunmaktadır. Teknoloji ilerledikçe, her geçen gün yeni diş implantı materyalleri kullanıma sunulmaktadır. Çene yapınıza uygun diş implantının seçimi hakkında diş doktorunuz sizi bilgilendirecektir. İyi bir ağız ve diş bakımı yapılarak, gerekli olan ağız içi kontroller aksatılmayarak diş implantı uzun bir süre ağızda kalır.
DİŞ İMPLANTI UYGULAMASININ SINIRLAMALARI NELERDİR?
Diş implantı genel sağlık durumu iyi olan her hastaya uygulanabilir. Diş implantı uygulaması kemik gelişimi tamamlanmamış genç bireylerde tercih edilmemektedir. Diş implantlarının uzun ömürlü olabilmesi için, etrafında belirli kalınlık ve boyutta sağlam çene kemiği bulunması gerekir. Diş implatı uygulaması için üst yaş limiti yoktur. Yeterli kemik miktarı olan ve kemik yoğunluğu iyi olan herkese diş implantı uygulanabilir. Ancak hastanın genel sağlık durumunda diş implantı uygulaması için engel bir hastalığının olmaması gereklidir. Kemik hastalıklarında diş implantı yapılması uygun değildir. Diyabet hastalığı da diş implantı tedavisinde dikkat edilmesi gereken hastalıklardandır. Fakat diyabet kontrol altındaysa, diş implantı tedavisinde sakınca yoktur. Rutin kortizon ilaçları kullananların kemik yapısında bozulmalar ya da enfeksiyona yatkınlık olduğu için diş implantı uygulamasında diş hekiminin hastanın doktoruyla konsültasyon yapılması gerekmektedir.
OSSEOİNTEGRASYON
Diş implantlarının dişlerdeki çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam bir uyum içinde bulunması gerekir. Yerleştirilen diş implantının çevresinin tam olarak kemikle sarılması osseointegrasyon olarak adlandırılır. Osseointegrasyon için, diş operasyon türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre operasyondan sonra en az 3, en fazla 6 ay gibi bir süre beklemek gerekir. Bu süre tamamlanınca, uygun diş implantı üstü diş protezi yapılır.
DİŞ İMPLANTININ YERLEŞTİRİLMESİ
Diş implantı yerleştirme operasyonu, uygun bir anestezi kullanılarak yapılır, hasta herhangi bir ağrı duymaz. Diş implantının yerleştirildiği gün hissedilen sızı da, alınacak basit ağrı kesicilerle önlenebilir ki bu sızının diş çekiminden sonra duyulan sızıdan farklı olmadığı gözlemlenmiştir.
DİŞ İMPLANTLARIN BAKIMI
Diş implantlarının uygulanmasından sonra hasta tarafından temizliği diş tedavisinin bir parçası olarak görülmelidir. Vücuda göre yabancı cisimler olduğu düşünülürse, diş implantlarının bakım, temizlik ve kontrollerinin doğal dişlere göre daha fazla önem arz ettiği aşikardır. Kullandığınız diş implantı üstü diş protezine göre, uygulayacağınız temizlik ve bakım, diş doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.
DİŞ İMPLANTLARI ÜZERİNE UYGULANACAK DİŞ PROTEZLERİ
Diş implantı üzerine yapılacak protez dişler, tıbbi zorunlulukları yerine getirecek koşullar mevcut ise, sizin ihtiyacınız ve isteğiniz doğrultusunda, hem hareketli diş protezi hem de sabit diş protezi olarak uygulanabilmektedir. Kaybedilen her diş için bir tane diş implantı yerleştirilmesi gerekmez. Çoğu zaman bir diş implantı diş köprüsü ayağı olarak kullanılarak, eksik olan iki yada üç dişin vazifesini görebilmektedir. Size uygun diş protezi ve diş implantı planlaması, yapılan tetkikler ve diş röntgeni incelemesinden sonra diş doktorunuz tarafından anlatılacaktır.
DİŞ İMPLANT TEDAVİSİNDE OLUŞABİLECEK RİSKLER
Diş implant operasyonlarında, ağız içinde uygulanan cerrahi işlemler de rastlanabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu değildir. Bunlar, erken zamanlarda enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlar, sonraki dönemlerde ise, ağız hijyeninin yerine getirilmemesine bağlı olarak ortaya çıkacak problemlerdir. Erken dönemde ortaya çıkan sorunlar operasyondan sonra uyulması gereken kuralların yerine getirilmesi ile, geç dönemde ortaya çıkan sorunlar ise ağız bakımına dikkat edilmesi ile en düşük seviyeye indirgenir.
Vücudun diş implantı reddetmesi durumunda (araştırmalara göre %3.89), diş implantı diş çekimine benzer bir işlemle çıkarılmaktadır. Çene kemiğinin iyileşmesini takiben ya tekrar diş implantı uygulanır, ya da klasik tip diş protezleriyle bölge restore edilir.
DİŞ İMPLANTLARININ AVANTAJLARI
Daha estetik bir diş görüntüsü elde edilir.
Hareketli diş protezi kullanımı zorunluluğu ortadan kalkar.
Dişsiz ağızlarda bile sabit diş protezi kullanma şansı ortaya çıkar.
Yeterli kemik desteği olmadığı için oynayan hareketli diş protezlerinde, gerekli tutuculuk sağlanabilir.
Üst total diş protezlerinin damağı kapatan tasarımından dolayı oluşan tat alma duyusunun azalması ve mide bulantısı gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olur.
Dişlerde daha iyi bir çiğneme fonksiyonu ve buna bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.
Kişi öz güvenini geri kazanır.
DİŞ İMPLANTLARININ DEZAVANTAJLARI
Diş implantı materyallerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik diş protezlerine göre daha yüksektir.
Diş protezi uygulanabilmesi için diş implantının osseointegrasyonu beklenir.
Diş implantı yerleştirildikten sonra ağız bakımı ve temizliğine özen gösterilmesi gerekir.
Hastanın genel sağlık durumunu etkileyen ciddi bir rahatsızlığının olmaması gerekir. (Kontrol edilemeyen şeker hastalığının bulunması gibi)